ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Δικαιώματα Ασθενών στη Διασυνοριακή Υγειονομική περίθαλψη

From NCPeH CY
Jump to navigation Jump to search
  • Ένας ηλικιωμένος Γερμανός με διαβήτη φέρνει επιπλέον συνταγές μαζί του σε ένα ταξίδι στην Ιταλία, αλλά θα δεχτεί ο φαρμακοποιός τη συνταγή;
  • Μία Πολωνή γυναίκα θα ήθελε να κάνει χειρουργική επέμβαση ισχίου στη χώρα όπου ζουν και εργάζονται τα εγγόνια της, αλλά πώς μπορεί να το οργανώσει από την Πολωνία;
  • Ένας Πορτογάλος άνδρας ζητά χειρουργική επέμβαση καταρράκτη από έναν ειδικό στην Ισπανία, αλλά θα του επιστραφούν τα έξοδα;

Ο νόμος διευκρινίζει τα δικαιώματα των ασθενών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτική θεραπεία σε ολόκληρη την ΕΕ και να αποζημιώνονται γι' αυτήν. Οι ασθενείς που ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ για ιατρική περίθαλψη θα απολαμβάνουν ίση μεταχείριση με τους πολίτες της χώρας στην οποία θεραπεύονται. Εάν δικαιούνται αυτή την ιατρική περίθαλψη στη χώρα τους, τότε θα αποζημιωθούν από τη χώρα καταγωγής τους. Η αποζημίωσή τους θα ανέρχεται στο κόστος της θεραπείας στη χώρα τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να ζητήσουν άδεια πριν ταξιδέψουν για θεραπεία, ιδιαίτερα εάν η θεραπεία απαιτεί διανυκτέρευση σε νοσοκομείο ή πολύ εξειδικευμένη και δαπανηρή υγειονομική περίθαλψη.

Αυτός ο νέος νόμος θα ωφελήσει τους ασθενείς της ΕΕ με διάφορους άλλους τρόπους. Θα διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών σε πληροφορίες για την υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της ΕΕ, και έτσι θα αυξήσει τις επιλογές θεραπείας τους. Θα διευκολύνει επίσης τις εθνικές υγειονομικές αρχές να συνεργάζονται στενότερα και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας της υγειονομικής περίθαλψης. Θα υποστηρίξει την ανάπτυξη «Ευρωπαϊκών Δικτύων Αναφοράς» που θα φέρουν μαζί, σε εθελοντική βάση, εξειδικευμένα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης που αναγνωρίζονται ήδη στην Ευρώπη. Θα προωθήσει επίσης τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την αξιοποίηση των σημαντικών δυνατοτήτων των Αξιολογήσεων Υγειονομικής Τεχνολογίας και της ψηφιακής υγείας (eHealth).

Ποια είναι η έκταση της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης για την οποία μιλάμε;

Οι ασθενείς προτιμούν να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη στη δική τους χώρα. Γι' αυτόν τον λόγο, η ζήτηση για διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 1% των δημόσιων δαπανών για την υγεία, που ανέρχεται αυτήν τη στιγμή σε περίπου €10 δισεκατομμύρια. Αυτή η εκτίμηση περιλαμβάνει τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη που οι ασθενείς δεν είχαν προγραμματίσει εκ των προτέρων (όπως η επείγουσα φροντίδα για τουρίστες). Αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν, ένα σημαντικά μικρότερο ποσοστό από αυτό το 1% των δαπανών και της μετακίνησης ασθενών αφορά προγραμματισμένη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, όπως χειρουργικές επεμβάσεις ισχίου και γονάτου ή χειρουργικές επεμβάσεις καταρράκτη.

Τι γίνεται με την υπάρχουσα νομοθεσία σε αυτόν τον τομέα (Κανονισμοί για την κοινωνική ασφάλιση);

Οι πολίτες που χρειάζονται φροντίδα (συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας φροντίδας) όταν βρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τους υπάρχοντες Κανονισμούς και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας και θα λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα.
Για προγραμματισμένη φροντίδα, σύμφωνα με τον Κανονισμό, ο ασθενής μπορεί να υποβάλει αίτηση για προηγούμενη έγκριση. Αυτή η έγκριση δεν μπορεί να απορριφθεί αν δεν μπορεί να λάβει θεραπεία στη χώρα καταγωγής του μέσα σε ένα χρονικό όριο που είναι ιατρικά δικαιολογημένο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Κανονισμοί δεν καλύπτουν όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Ορισμένοι ιδιωτικοί πάροχοι εξαιρούνται, για παράδειγμα. Επιπλέον, σύμφωνα με αυτούς τους Κανονισμούς, οι ασθενείς συνήθως υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτηση για έγκριση για όλες τις θεραπείες, ενώ σύμφωνα με την Οδηγία, η έγκριση θα πρέπει να είναι η εξαίρεση παρά ο κανόνας.

Ποιο είναι το πρόσθετο όφελος αυτής της νομοθεσίας;

Αυτή η Οδηγία δεν θα επηρεάσει τα οφέλη που ήδη προσφέρονται στους πολίτες μέσω των υφιστάμενων Κανονισμών για την κοινωνική ασφάλιση, οι οποίοι βασίζονται στο άρθρο της Συνθήκης της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων. Ωστόσο, διευκρινίζει τα δικαιώματα των ασθενών που βασίζονται στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, όπως αυτά έχουν καθοριστεί σε διάφορες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στην περίπτωση της νοσοκομειακής περίθαλψης, ένα από τα κύρια επιτεύγματα αυτής της νέας Οδηγίας είναι ότι οι ασθενείς θα μπορούν να επιλέξουν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης τους.

Άλλα πλεονεκτήματα της νέας νομοθεσίας είναι:

  • Περισσότερες επιλογές: Η Οδηγία καλύπτει όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στην ΕΕ.
  • Λιγότερη γραφειοκρατία για τους ασθενείς: Σύμφωνα με την Οδηγία, η προηγούμενη έγκριση θα πρέπει να είναι η εξαίρεση παρά ο κανόνας.
  • Πληροφόρηση των ασθενών: Οι ασθενείς θα λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν μια ενημερωμένη επιλογή, όπως πληροφορίες για την ποιότητα και την ασφάλεια της υγειονομικής περίθαλψης, μέσω των Εθνικών Σημείων Επαφής, τα οποία θα δημιουργηθούν σε όλα τα κράτη μέλη. Επιπλέον, η Οδηγία εισάγει νέα μέτρα για να βοηθήσει όλους τους ασθενείς να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματά τους βάσει και των δύο νομοθετημάτων.
  • Διαδικαστικές εγγυήσεις: Όλοι οι ασθενείς δικαιούνται αιτιολογημένες αποφάσεις και το δικαίωμα προσφυγής εάν θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους δεν έχουν γίνει σεβαστά. Όλοι οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν παράπονα και να ζητούν αποκατάσταση (και όλες οι θεραπείες πρέπει να καλύπτονται από ασφάλιση αστικής ευθύνης ή παρόμοια εγγύηση). Επιπλέον, οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να λάβουν αντίγραφο του ιατρικού τους φακέλου.

Πότε θα χρειαστώ προηγούμενη έγκριση από την εθνική μου αρχή;

Οι εθνικές αρχές μπορούν να εισαγάγουν ένα σύστημα «προηγούμενης έγκρισης» για τη μετάβαση σε άλλο κράτος μέλος για θεραπεία σε τρεις περιπτώσεις:

  • Για υγειονομική περίθαλψη που περιλαμβάνει διανυκτέρευση σε νοσοκομείο τουλάχιστον μιας νύχτας.
  • Για πολύ εξειδικευμένη και δαπανηρή υγειονομική περίθαλψη.
  • Σε σοβαρές και συγκεκριμένες περιπτώσεις που σχετίζονται με την ποιότητα ή την ασφάλεια της περίθαλψης που παρέχεται από τον συγκεκριμένο πάροχο.

Σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις, οι ασθενείς ενδέχεται να χρειαστεί να ζητήσουν άδεια εκ των προτέρων από την εθνική υγειονομική αρχή που είναι υπεύθυνη για την αποζημίωση. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να δημοσιοποιούν ποιες θεραπείες υπόκεινται σε τέτοια έγκριση – μπορείτε να βρείτε τη λίστα μέσω του Εθνικού Σημείου Επαφής σας.

Μπορεί να μου αρνηθούν αυτήν την έγκριση;

Οι εθνικές υγειονομικές αρχές μπορούν να αρνηθούν την έγκριση εάν η θεραπεία ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ενδέχεται να παρουσιάζουν κίνδυνο για τον ασθενή. Εάν η θεραπεία μπορεί να παρασχεθεί στη χώρα καταγωγής εντός ενός χρονικού ορίου που είναι ιατρικά δικαιολογημένο, τότε η έγκριση μπορεί επίσης να αρνηθεί. Ωστόσο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί μια τέτοια απόφαση είναι απαραίτητη και θα πρέπει να βασίσουν την εκτίμησή τους για το τι είναι «ιατρικά δικαιολογημένο» στην ατομική σας περίπτωση.

Τι γίνεται αν μου αρνηθούν την έγκριση;

Οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αναθεώρηση οποιασδήποτε διοικητικής απόφασης σχετικά με τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη για την ατομική τους περίπτωση.

Πόσα θα μου αποζημιωθούν μετά τη λήψη θεραπείας στο εξωτερικό;

Οι ασθενείς θα αποζημιώνονται το ίδιο ποσό με αυτό που θα λάμβαναν στη δική τους χώρα για τον ίδιο τύπο υγειονομικής περίθαλψης. Τα κράτη μέλη όπου η φροντίδα είναι δωρεάν στο σημείο παροχής θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα τιμολόγια αποζημίωσης τους. Εάν η θεραπεία στο εξωτερικό είναι φθηνότερη από ό,τι στη χώρα καταγωγής, η αποζημίωση θα αντανακλά την πραγματική τιμή της θεραπείας.

Μπορώ να αναζητήσω υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό αν η θεραπεία δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα μου;

Ναι, αλλά θα δικαιούστε αποζημίωση μόνο αν η θεραπεία εμπίπτει στο «καλάθι των παροχών» που δικαιούστε σύμφωνα με τη νομοθεσία ή τους κανόνες της χώρας σας.
Το Εθνικό Σημείο Επαφής σας θα μπορεί να σας συμβουλεύσει πώς να ελέγξετε εάν μια δεδομένη θεραπεία εμπίπτει στο «καλάθι των παροχών» σας.

Χρειάζεται να πληρώσω εκ των προτέρων για τη διασυνοριακή θεραπεία;

Ναι, γενικά ο ασθενής πληρώνει εκ των προτέρων και στη συνέχεια αποζημιώνεται από την εθνική του αρχή όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο νόμος δίνει επίσης στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να επιβεβαιώνουν το ποσό της αποζημίωσης γραπτώς εκ των προτέρων.
Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να πληρώνουν απευθείας για την υγειονομική περίθαλψη, αντί να αποζημιώνουν τους ασθενείς.

Μπορώ να μεταφέρω τα ιατρικά μου δεδομένα στο κράτος μέλος όπου θα υποβληθώ σε θεραπεία;

Ναι, έχετε το δικαίωμα να λάβετε ένα αντίγραφο των ιατρικών σας δεδομένων από τη χώρα σας πριν λάβετε θεραπεία σε άλλο κράτος μέλος, καθώς και από τον πάροχο στην χώρα όπου λάβατε τη θεραπεία πριν επιστρέψετε στη χώρα σας.

Τι πρέπει να κάνω αν κάτι πάει στραβά κατά τη διάρκεια της θεραπείας μου στο εξωτερικό;

Το Εθνικό Σημείο Επαφής της χώρας όπου λαμβάνετε τη θεραπεία θα μπορέσει να εξηγήσει τα δικαιώματά σας και να σας δώσει πληροφορίες για το καθεστώς που ισχύει στη χώρα θεραπείας.
Η χώρα καταγωγής σας είναι υποχρεωμένη να σας παρέχει την ίδια παρακολούθηση της θεραπείας που θα είχε παρέχει εάν η θεραπεία είχε γίνει στο έδαφός της.

Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι η θεραπεία που έλαβα στο εξωτερικό θα ακολουθηθεί σωστά όταν επιστρέψω στην πατρίδα μου;

Η χώρα καταγωγής σας έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει ότι η ιατρική παρακολούθηση θα είναι της ίδιας ποιότητας, ανεξαρτήτως του τόπου όπου πραγματοποιήθηκε η θεραπεία εντός της ΕΕ.

Θα αναγνωριστεί η συνταγή μου σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ;

Μια συνταγή που εκδίδεται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίζεται στη χώρα διαμονής του ασθενούς και αντίστροφα. Αυτό εξασφαλίζει ότι η υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ παρακολουθείται σωστά κατά την επιστροφή του ασθενούς στη χώρα του. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να προμηθευτεί το συνταγογραφηθέν φάρμακο, υπό την προϋπόθεση ότι το φάρμακο είναι εγκεκριμένο για πώληση και διατίθεται στη χώρα όπου επιθυμεί να εκδοθεί το προϊόν.
Αν και αυτές οι αρχές δεν είναι νέες, στην πράξη η αναγνώριση των συνταγών μπορεί να είναι δύσκολη. Αν και δεν θα λύσει το πρόβλημα άμεσα, οι διατάξεις της Οδηγίας θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά την ικανότητα των φαρμακοποιών να κατανοούν και να εκδίδουν συνταγές που εκδίδονται σε άλλο κράτος μέλος.

Ποια είναι τα οφέλη των δικτύων για την Αξιολόγηση Υγειονομικής Τεχνολογίας (HTA) ή της ψηφιακής υγείας (eHealth);

Οι Αξιολογήσεις Υγειονομικής Τεχνολογίας (HTA) βοηθούν τους λήπτες αποφάσεων να κάνουν σωστές επιλογές για επενδύσεις και δαπάνες στον τομέα της υγείας. Υπάρχει σαφές μεγάλο όφελος από τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα, όπου αυτή τη στιγμή κάθε χώρα πραγματοποιεί τέτοιες αξιολογήσεις μόνη της.
Ομοίως, η ψηφιακή υγεία (eHealth) έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σημαντικά οφέλη στα υγειονομικά συστήματα. Η επίσημη και μόνιμη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών θα βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων εντός των χωρών και θα βελτιώσει την αλληλεπικοινωνία μεταξύ τους.
Αυτά τα δίκτυα ωφελούν άμεσα τα εθνικά συστήματα υγείας και έμμεσα τους ασθενείς.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιώματά μου για υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Εθνικό Σημείο Επαφής σας ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Your Europe. Ένας σύνδεσμος θα ενεργοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου, την ημέρα έναρξης ισχύος της Οδηγίας.
http://europa.eu/youreurope/citizens/health/index_en.htm

For further information:
https://health.ec.europa.eu/cross-border-healthcare/overview_en
Source= https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/MEMO_13_918